Kniha bude k dispozícii pravdepodobne až od od 04-2016 - Knižná publikácia Vladimíra Hronského SLOVAK WINE GUIDE v angličtine práve vychádza. Publikácia, ktorá by ponúkla ucelenejší pohľad na slovenské vína v anglickom jazyku, na knižných pultoch doteraz chýbala. Aj preto si o pár týždňov budete môcť kúpiť sprievodcu, ktorého cieľom je sprostredkovať užitočné informácie o slovenských vínach a ich výrobcoch.
Úvodné kapitoly autor venoval vinohradníctvu a vinárstvu Slovenska,
vinohradníckym oblastiam i najpestovanejším odrodám viniča na našom
území. Čitateľ sa v nich dozvie, ako vyrábajú vína profesionáli, ako sa
naše vína označujú a čo o nich prezrádzajú etikety na fľašiach.
Hlavnú
časť sprievodcu tvoria profily 50 slovenských vinárstiev a ich vín.
Autor v nich predstavuje vinárov, ktorí sú zaujímaví nielen z hľadiska
objemu, ale aj kvality vyrábaného vína.
Každý profil vína obsahuje tieto údaje: názov vína, ročník, odrodové zloženie v prípade akostných značkových vín, klasifikáciu podľa pôvodu a kvality hrozna, zatriedenie podľa obsahu zvyškového cukru, objem vyrobeného vína v litroch, objem fľaše. Ďalej poskytuje orientačné informácie o cene vína podľa maloobchodnej ceny odporúčanej výrobcom, číslo výrobnej dávky degustovaného vína a obsah alkoholu. Degustačný komentár, štýl vína, potenciál zrenia vo fľaši a hodnotenie kvality vína autor (ktorý je renomovaným odborníkom na degustáciu vína) doplnil na základe vlastnej senzorickej analýzy.
Publikácia prináša výber 365 najzaujímavejších vín, ktoré reprezentujú súčasné slovenské vinárstvo. Vo väčšine vínnych bedekrov sú vína zoradené do rebríčka kvality podľa celkového počtu bodov získaných pri hodnotení, autor sa však rozhodol pre tematické usporiadanie. Ponúka prehľad najlepších ročníkov z najpestovanejších tradičných a novovyšľachtených odrôd viniča, členených podľa farby a vinifikačných metód použitých pri ich výrobe. Osobitné kolekcie tvoria vína rešpektujúce terroir, inovatívne vína, cuvée, klasické tokajské vína, biovína a šumivé vína.
Gurmáni, someliéri, ale aj samotní vinári môžu načerpať inšpiráciu v kapitole Slovenské syry a víno. Predstavuje v nej výber mliekarenských výrobkov, ktoré spojil s optimálnymi kategóriami vína, ale aj s konkrétnymi vínami do spoločného menu.
Nová publikácia určite osloví širokú verejnosť, od someliérov cez
distributérov, majiteľov reštaurácií až po návštevníkov vínnych ciest a
všetkých
priaznivcov slovenského vína, ako aj tých ktorí sa ešte so
slovenským vínom nemali česť prakticky zoznámiť. Budeme sa s ňou
stretávať pravidelne v aktualizovaných vydaniach.
Kniha bude k dispozícii pravdepodobne až od od 04-2016 - Knižná publikácia Vladimíra Hronského SLOVAK WINE GUIDE v angličtine práve vychádza. Publikácia, ktorá by ponúkla ucelenejší pohľad na slovenské vína v anglickom jazyku, na knižných pultoch doteraz chýbala. Aj preto si o pár týždňov budete môcť kúpiť sprievodcu, ktorého cieľom je sprostredkovať užitočné informácie o slovenských vínach a ich výrobcoch.
Úvodné kapitoly autor venoval vinohradníctvu a vinárstvu Slovenska,
vinohradníckym oblastiam i najpestovanejším odrodám viniča na našom
území. Čitateľ sa v nich dozvie, ako vyrábajú vína profesionáli, ako sa
naše vína označujú a čo o nich prezrádzajú etikety na fľašiach.
Hlavnú
časť sprievodcu tvoria profily 50 slovenských vinárstiev a ich vín.
Autor v nich predstavuje vinárov, ktorí sú zaujímaví nielen z hľadiska
objemu, ale aj kvality vyrábaného vína.
Každý profil vína obsahuje tieto údaje: názov vína, ročník, odrodové zloženie v prípade akostných značkových vín, klasifikáciu podľa pôvodu a kvality hrozna, zatriedenie podľa obsahu zvyškového cukru, objem vyrobeného vína v litroch, objem fľaše. Ďalej poskytuje orientačné informácie o cene vína podľa maloobchodnej ceny odporúčanej výrobcom, číslo výrobnej dávky degustovaného vína a obsah alkoholu. Degustačný komentár, štýl vína, potenciál zrenia vo fľaši a hodnotenie kvality vína autor (ktorý je renomovaným odborníkom na degustáciu vína) doplnil na základe vlastnej senzorickej analýzy.
Publikácia prináša výber 365 najzaujímavejších vín, ktoré reprezentujú súčasné slovenské vinárstvo. Vo väčšine vínnych bedekrov sú vína zoradené do rebríčka kvality podľa celkového počtu bodov získaných pri hodnotení, autor sa však rozhodol pre tematické usporiadanie. Ponúka prehľad najlepších ročníkov z najpestovanejších tradičných a novovyšľachtených odrôd viniča, členených podľa farby a vinifikačných metód použitých pri ich výrobe. Osobitné kolekcie tvoria vína rešpektujúce terroir, inovatívne vína, cuvée, klasické tokajské vína, biovína a šumivé vína.
Gurmáni, someliéri, ale aj samotní vinári môžu načerpať inšpiráciu v kapitole Slovenské syry a víno. Predstavuje v nej výber mliekarenských výrobkov, ktoré spojil s optimálnymi kategóriami vína, ale aj s konkrétnymi vínami do spoločného menu.
Nová publikácia určite osloví širokú verejnosť, od someliérov cez
distributérov, majiteľov reštaurácií až po návštevníkov vínnych ciest a
všetkých
priaznivcov slovenského vína, ako aj tých ktorí sa ešte so
slovenským vínom nemali česť prakticky zoznámiť. Budeme sa s ňou
stretávať pravidelne v aktualizovaných vydaniach.