Predstavte si mimoriadne chutné víno z ktorého na druhý deň nebudete mať prakticky žiadne bolesti hlavy. O takúto zaujimavosť sa snažia vedci z University of Illinois.
www.vinopredaj.sk | Hradská 78/B 821 07 Bratislava | tel: 02 4552 3547 | info@obchodsvinom.sk
Genetickou úpravou kvasiniek bude pravdepoodobne možná úprava fermetovaných nápojov tak, aby pri výrobe nevytvárali toxíny, ktoré spôsobujú tzv. opicu alebo bolesti hlavy po ich požití. Ide však podľa vedcov o veľmi náročnú úlohu.
Týmto spôsobom bude možné vytvoriť napríklad viac resveratrolu vo víne, látky ktora sa pokladá sa zdraviu prospešnú. Resveratrol chráni cievy , znižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje vzniku krvných zrazenín.
Bolesť hlavy ktorá súvisí s požitím alkoholu vytvára viacero faktorov a pravdepodobne ju nebude možné potlačiť o 100 %, ale významne potlačiť.
Nečakajte, že v obchode zajtra takéto úpravené nápoje nájdete. Podľa výskumníka Yong-Su Jin aktuálne sa skúmajú kvasinky ktoré sú zodpovedné za chuť vína a hľadajú sa tie ktoré by sa dali modifikovať tak aby víno prinášalo viac pôžitku
zdroj: medicaldaily.com, Zhang GC, Kong II, Kim K, Liu JJ, Cate JH, Jin YS. Construction of a quadruple auxotrophic mutant of an industrial polyploid saccharomyces cerevisiae strain by using RNA-guided Cas9 nuclease. Applied Environmental Microbiology. 2014.
ilustračné foto: vinopredaj.sk